Voetbal is en zal altijd een fantastische sport blijven. Miljoenen mensen, jong en oud, over de hele wereld worden dag in, dag uit “gegrepen” door de meest bekeken en beoefende sport ter wereld. VOETBAL zorgt voor veel gesprekstof, je blijft over voetbal nadenken, het kan ontspannend zijn, maar ook inspannend en voetbal draagt bij aan plezier en binding in het dagelijks leven !

Het is augustus 1965, ik ben 4 jaar, en loop aan de hand van mijn vader Nol naar het sportpark van vv Sint Joris. Het grote groene grasveld, de harde schoten op doel met die prachtige bruine leren bal en de vele toeschouwers maakten diepe indruk op mij; het was genieten voor dat kleine manneke ! De liefde voor het voetbal was geboren ! Ik werd lid van de groen-witte voetbalvereniging St. Joris te Braamt. Eerder dan verwacht, omdat bestuurslid Gerrit Dieker daarvoor toestemming gaf. Daar ben ik hem eeuwig dankbaar voor. Met veel plezier heb ik er altijd getraind en gevoetbald met mijn vrienden en teamgenoten. We hebben spannende duels gespeeld en natuurlijk hebben we er gewonnen, gelijkgespeeld en verloren. Zo is dat met het voetbal. Winst en verlies liggen dicht bij elkaar; soms win je onterecht, omdat je heel veel geluk hebt; soms verlies je, terwijl je zoveel beter bent, vijf 100 % kansen krijgt, maar niet scoort en de tegenstander dat wel doet na een vlotte counter. Ongeacht het resultaat moet je wel respect blijven houden voor jouw teamgenoten, de tegenstanders en de arbitrage. Sportiviteit zal altijd hoog in het vaandel moeten blijven staan. Zo wil ik de voetbalsport uitdragen en overdragen. Naast mijn actieve voetbalcarrière in de zaal en op het veld heb ik vanaf mijn 15e bestuurs- en vrijwilligersfuncties bij vv St. Joris vervuld. Van trainer tot secretaris, van terreinknecht tot activiteitencommissielid. Op 6 september 2014 heb ik samen met vele vrienden mijn afscheidswedstrijd gespeeld en ben ik daarna aan de slag gegaan om mijn nieuwe passie ( ons te bouwen voetbalmuseum ) invulling te geven.

Vanaf mijn 9e jaar heb ik alles wat voor mijn voeten kwam aan voetbalmemorabilia verzameld. Dat verzamelen en genieten van voetbal gebeurde steeds vaker, want je bezocht de thuisduels van de regionale trots De Graafschap, reisde met medescholieren in 1979 naar Londen om op Highbury Arsenal te zien en even later werd ik ook groot fan van Ajax, Oranje , Louis van Gaal, Jari LitmanenFc Barcelona en Liverpool Fc. Wat een prachtige sfeer en wat voor een spannende en mooie wedstrijden heb ik samen met mijn vrienden mogen beleven. Het aanmoedigen en ondersteunen van “onze grote helden” was mijn lust en mijn leven. Maar niet alleen in Nederland hebben we onze clubs en helden gesteund en aangemoedigd. Ook in menig stadion in Europa, Amerika, Brazilië en Japan waren we te vinden. Van elke reis kwam ik thuis met weer nieuwe attributen. Shirtjes, sjaaltjes, entreekaartjes, programmaboekjes, en zoveel meer, vormen een voetbalverzameling van over de hele wereld. Gekoppeld aan fantastische belevenissen en herinneringen van Tokyo tot Amsterdam, van Marseille tot Liverpool, van Rio de Janeiro tot Spakenburg ! Gaandeweg ontstond het idee om ooit een voetbalmuseum te realiseren. In 2014 kochten we ons huis op de Heuvelwijk in Braamt, Els viel voor het uitzicht op het Bergherbos, ik zag achterin onze tuin een voetbalmuseum aan de horizon verrijzen. Afgelopen zomer 1 juli 2017 was het zover. Ons voetbalmuseum is werkelijkheid geworden. Met de inzet en hulp van heel veel bekwame mensen is het gerealiseerd, het gebouw staat er: “Home of Football” werd officieel geopend door onze vrienden Louis & Truus van Gaal. Hartelijk dank allemaal ! Wij hebben ervoor gekozen om de bezoeker geen entree te vragen, maar een vrije gift te laten geven voor de 2 goede doelen: de stichtingen Spieren voor Spieren en Bergh in het Zadel voor kankerbestrijding. We hopen vele bezoekers te mogen verwelkomen en wensen u als bezoeker heel veel plezier in ons voetbalmuseum en op onze nieuw gerealiseerde website, met dank aan Innovateq Doetinchem.

Namens de stichting “Home of Football”
Fred Baars